BIOGRAFIE

Richard Crispin Armitage werd op 22 augustus 1971 geboren in Leicester als tweede zoon van John en Margaret. Samen met zijn oudere broer Christopher groeit hij op in Huncote, een dorpje nabij Leicester. Daar ging hij ook naar de plaatselijke basisschool en daarna op het Brockington College in Enderby. Toen hij 14 jaar was verliet hij deze school om naar het Pattison College in Coventry te gaan. Op deze school volgde hij overdag normale lessen en 's avonds en in het weekend lessen in dans, drama en zang. Op zijn zeventiende ging hij voor 8 weken naar het circus in Budapest. Hiermee verdiende hij een zogenaamde Equity Card die hij nodig had om op zijn vervolgopleiding toegelaten te worden en als professioneel acteur te kunnen werken. Bij zijn terugkomst in Groot-Brittanië heeft hij eerst gespeeld in een paar musicals voor hij ging studeren in Londen op de "London Academy of Music and Dramatic Art" (LAMDA). Hij studeerde 3 jaar drama.

Richard begon zijn carrière in het theater. Hij speelde in de musicals 42nd Street, Annie Get Your Gun en Cats.
De allereerste keer dat hij op televisie te zien was, was in 1995 in Boon. Tijdens zijn opleiding zag hij op zijn school een aankondiging waarin acteurs gezocht werden. Dit was voor Star Wars: Episode 1 - The Phantom Menace. Dit werd zijn eerst betaalde baan in de film. Hij had hierin 1 regel tekst: "No-one's on board, sir".

Na zijn opleiding op de LAMDA, speelde hij bij het Birmingham Repertory Theatre. In 1998 speelde hij Bernardo in Hamlet en in 1999 Young Richie in The Four Alice Bakers . Hierna ging hij spelen bij de Royal Shakespeare Company (RSC). Hij nam daarvoor in 1999 de rol van Agnus in Macbeth voor zijn rekening. Deze produktie werd na zijn tour ook verfilmd voor Channel 4 en kwam in 2001 op televisie. In 2000 en 2001 speelde hij voor de RSC Delio in The Duchess Of Malfi. In de tussentijd had hij ook kleine rolletjes gespeeld in This Year's Love, Cleopatra, Doctors en Casualty.

In 2002 kreeg hij eerst een kleine rol in Spooks. In datzelfde jaar kreeg hij zijn eerste grote rol, die van boer John Standring in Sparkhouse. In dit jaar heeft hij ook nog meegepeeld in de theaterproduktie Annie Lee.

Een jaar later in 2003 speelde hij in de vijfde serie van Cold Feet de rol van Lee. Ook in dat jaar nam hij de rol van Ian Macalwain op zich in de tweede serie van Ultimate Force. En eveneens in 2003 speelde hij Paul Andrews in Between the Sheets.

In 2004 kwam zijn grote doorbraak. De BBC-serie North & South was een verfilming van het boek van Elizabeth Gaskell. Richard speelde hier glansrijk de rol van John Thornton in.

Na deze serie kreeg hij steeds meer rollen aangeboden. Eerst speelde hij in 2005 de gastrol van Philip Turner in The Inspector Lynley Mysteries (In Divine Proportion) en een gastrol in Malice Aforethought als William Chatford. In september 2005 was Richard terug te zien in de hoofdrol in The Golden Hour als dr. Alec Track. Helaas heeft deze serie maar één seizoen geduurd. In november van datzelfde jaar speelde hij Peter Macduff in Macbeth (Shakespeare Retold). Ook in 2005 kreeg hij een hoofdrol in de film Frozen. Hij speelde hierin de rol van Steven.

In het midden van 2006 was Richard te zien in de BBC docu-drama The Impressionists. Gebaseerd op het waargebeurde verhaal speelde hij de jonge Claude Monet.
In het najaar van 2006 was Richard wederom te zien op de BBC. Dit keer speelde hij een totaal ander karakter, namelijk die van de gemene Guy Of Gisborne in Robin Hood. Dertien weken lang een goed bekeken serie op de zaterdagavond.

Op kerstavond 2006 en nieuwjaarsdag 2007 schitterende Richard als Harry Kennedy in de populaire serie The Vicar of Dibley. Dit was op beide avonden het best bekeken programma in de UK.
2007 werd voor Richard een druk jaar. Hij speelde Ricky Deeming (de leider van een motorbende) in de detective George Gently. Daarna was hij ook nog te zien als Percy Courtenay in Miss Marie Lloyd en speelde hij Philip Durrant in Miss Marple Ordeal by Innocence.
In het najaar van 2007 keerde hij terug in de rol van Guy of Gisborne in de tweede serie van Robin Hood.

2008 werd voor Richard een druk jaar. In het najaar was hij te zien als MI5 agent Lucas North in serie 7 van Spooks. De opnames hiervan waren van begin maart tot eind juni 2008. Direct na deze opnames is hij tot november naar Budapest gegaan voor de opnames van Robin Hood serie 3, waarin hij wederom Guy of Gisborne speelt. Deze serie werd in het voorjaar van 2009 op BBC 1 uitgezonden.

In mei 2009 was hij te zien als John Mulligan in een episode van de BBC Daytime serie Moving On. Deze serie werd overdag uitgezonden, maar wegens het grote succes is hij een paar maanden later nogmaals uitgezonden op BBC 1 maar dan in de avond.

Vanaf maart 2009 heeft Richard opnames gehad voor serie 8 van Spooks. Die serie is in het najaar te zien geweest op BBC 1 en BBC 3. Van september tot december 2009 heeft Richard in Johannesburg opnames gehad voor de serie Strike Back.

In maart 2010 is hij begonnen met de opnames voor serie 9 van Spooks. Deze serie zal in het najaar van 2010 uitgezonden worden door de BBC. In mei 2010 is Strike Back uitgezonden op Sky 1.

Sky heeft bevestigd dat er een tweede serie zal komen van Strike Back, bestaand uit 10 episodes. Verwacht wordt dat deze serie laat in 2011 zal worden uitzonden.

In de tussentijd heeft Richard ook zijn eerste stappen gezet in het produceren van een serie over Richard III, hierover is verder nog niets bekend.Weetjes:

  • Denk aan North & South.....Zijn ouders heten John en Margaret. Zijn vader komt uit het noorden en zijn moeder komt uit het zuiden. Zijn voorouders waren spinners en wevers in Yorkshire, in de periode dat Elizabeth Gaskell het boek schreef waarop de serie is gebaseerd.

  • Richard is 1.88 m lang, heeft blauw/grijze ogen en bruin haar.

  • Eigenlijk wilde Richard architect worden.