The Impressionists

Jaar: 2006

Personage: Jonge Claude Monet

Produktiemaatschappij: BBC

Uitgekomen op dvd (NL)

De serie werd in september 2006 en september 2007 uitgezonden door Canvas. Is ook uitgezonden door de NCRV in augustus 2007.


The Impressionists is een driedelige serie die gaat over het leven van de franse schilder Claude Monet en de andere impressionisten. De serie is voornamelijk gebaseerd op brieven en dagboeken van de schilders die bewaard gebleven zijn. Ook de schilderijen van de impressionisten vormden een zeer belangrijk archiefmateriaal. Een kunsthistoricus was aanwezig op de set om aanwijzingen te geven. Er is zo veel mogelijk gefilmd op locaties in Parijs en het franse platteland waar de impressionisten zelf ook actief waren. Een van die filmlocaties is het huis en de tuin van Monet in Giverny.


De 80-jarige Claude Monet vertelt zijn levensverhaal aan journalist François Thiebault-Sisson. Door middel van flash backs kijkt hij terug op zijn leven.

In 1862 gaat hij op 22-jarige leeftijd naar Parijs, waar hij zijn schilderstalent voornamelijk gebruikt om indruk te maken op de vrouwen. Maar dan ontmoet hij Edouard Manet, een schilder met een revolutionaire visie. Met hem wil Monet een tentoonstelling organiseren. Maar na de Frans-Duitse oorlog blijkt de gevestigde schildersorde conservatiever dan ooit en de kritieken zijn dan ook dodelijk. Het zou uiteindelijk schilder CÚzanne zijn die een tentoonstelling weet te organiseren die het impressionisme serieus op de kaart zet.